Bu yazımda Java ve Java teknolojileri hakkında kapsamlı bir bakış sunacağım. Java'ya dair genel bir anlayış edinmek adına bazı kavramları açıklamakla başlayalım. Java, Sun Microsystems mühendisi James Gosling tarafından geliştirilmeye başlanmıştır ve 1995 yılında piyasaya sürülmüştür. Java, C ve C++'tan esinlenerek oluşturulmuş olsa da, daha basit bir nesne modeli sunar ve C ve C++'a göre daha düşük seviyededir.

Java'nın genel özellikleri şunlardır:
- Nesne yönelimlidir.
- Açık kaynak kodludur.
- Platform bağımsızdır.
- Yüksek verime sahiptir.
- Yüksek seviyeli bir dildir.
- Çok fonksiyonludur.
- Adım adım işlenen (yorumlanan - interpreted) bir dildir.
Platform bağımsızlık, Java uygulamalarının farklı bilgisayar mimarilerinde çalışabilmesini sağlar. Bu, Java uygulamalarının herhangi bir bilgisayar mimarisine bağımlı olmaksızın çalışabileceği anlamına gelir. Bu özelliği sağlayan şey ise Java Sanal Makinesi (JVM) olarak bilinen bir sistemdir. Java kodları JVM'de çalıştırılabilen tipik bytecode olarak adlandırılır. Bu sayede Java uygulamaları farklı platformlara entegre edilebilir ve platforma bağımlılığı önler.
Java, ilk çıktığı zamanlarda küçük cihazlarda kullanılmak üzere tasarlanmıştı ancak zamanla geniş bir kullanım alanına yayıldı. Günümüzde özellikle kurumsal ve mobil alanlarda yaygın olarak kullanılmaktadır. J2SE 1.4 ve 5 sürümleriyle birlikte masaüstü uygulamalarda da sıkça tercih edilmektedir.
Dünya genelinde yaklaşık 9 milyon Java geliştiricisi bulunmaktadır ve Java, hemen her türde ağ uygulamalarının temeli olarak kullanılabilir. Mobil ve gömülü uygulamalardan, web tabanlı içeriklere ve kurumsal yazılım geliştirmeye kadar geniş bir yelpazede Java'nın kullanımı yaygındır. Java ile geliştirilen uygulamalar verimli ve kolayca dağıtılabilir ve birçok farklı platformda kullanılabilir.
Java'nın tercih edilme nedenleri arasında, taşınabilir ve yüksek performanslı uygulamaların geliştirilmesine olanak sağlaması, farklı platformlarda çalışabilmesi, web tarayıcıları ve erişilebilir web hizmetleriyle uyumlu olması, özelleştirilmiş uygulamalar ve hizmetler oluşturulabilmesi, sunucu taraflı uygulamalar geliştirilebilmesi ve elektronik aygıtlar için güçlü uygulamalar yazılabilmesi gibi faktörler bulunmaktadır.